Bună. Sunt Adrian și vreau să îți povestesc despre Pain Vivant, mică mea brutărie.
Dacă acum 10 ani mi-ai fi zis că o să am propria mea afacere de proiectare/automatizare, aș fi spus zâmbind “posibil”. Dacă mi-ai fi zis că o să îmi deschid o brutărie, eu, inginer de meserie, ți-aș fi răspuns convins că sunt poveșți, nu are cum. Pe-atunci eram angajat la o companie din domeniul industrial, am intrat într-un curs de specializare și am lucrat 3 ani de zile în Franța. Și în acești ani, am descoperit ce înseamnă pâinea de calitate, 100% naturală, cu gust și coajă crocantă. Și coissantele acelea cu unt care ti se topesc în gură. Savoarea lor lângă o cafea bună dimineață!
După 3 ani, m-am întors în România și am lucrat în continuare că inginer, dar îmi lipseau gusturile acelea și stilul de viață pe care îl au francezii: puțîn și bun!
Cum am trecut de la inginer la brutar/patiser?
Că orice inginer, eu sunt un om tehnic, așa că am luat-o metodic. M-am întrebat ce știu legat de afaceri și ce știu legat de a face pâine și produse de patiserie. Răspunsul a fost simplu: nimic. Am început prin a lua cursuri așa încât să înțeleg ce înseamnă un plan de afaceri, testare de produs, pe scurt noțiuni economice. Apoi am fost o luna la o brutărie în Franța și am asistat la tot procesul de producție. M-am întors și m-am pus pe treaba.
Cum este antreprenoriatul pentru mine?
Pentru mine, este o experiență frumoasă, cu greutăți dar mai ales cu satisfacții. În 5 ani am reușit să ne facem un nume în Galați, să deschidem două locații și să menținem o calitate foarte bună a produselor noastre. Dacă vorbim de acest an, situația nu a fost deloc ușoară. Și nu este nici acum. Vânzările au scăzut drastic pe perioada restricțiilor din criză sanitară, am fost nevoit să iau măsuri. Livrarea de produse la client și promovarea online prin pagină de Facebook Pain Vivant au început să devină aspecte importante în afacerea mea.
În ultimele două luni, situația s-a mai îmbunătăți puțîn față de începutul pandemiei, dar nu cum ne-am fi dorit. Totuși trendul e crescător. Și asta ne da speranța că reușim să ne adaptăm noului context de piață.
Ce mă face să continui zi de zi?
Clienții, în primul rând și aprecierile lor; apoi echipa cu care lucrez. Și, bineînțeles, pasiunea pentru gustul bun și sănătos, pasiune pe care încerc să o transmit celor din jurul meu. Cred eu că am reușit, mai ales atunci când clienții îmi spun că simt Parisul când mănâncă un croissant de la Pain Vivant!
Cu drag,
Adrian